JADŁOSPIS

Obiady przygotowywane są w przedszkolnej kuchni, w taki sposób, aby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych. Dzieci otrzymują w ciągu dnia posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, mają stały dostęp do dystrybutorów wody pitnej i soków.

Rodzice mają obowiązek przygotowania dziecku pierwszego śniadania do przedszkola.

Codziennie przedszkole na własny koszt zapewnia drugie śniadanie – płatki z mlekiem,
i podwieczorek – jabłka, gruszki, banany, arbuz, mandarynki, pomarańcze, jogurty, serki Danio, drożdżówki, ciasteczka maślane, paluszki.
Rodzice pokrywają jedynie koszt dwudaniowego obiadu.

 

JADŁOSPIS I i III tydzień miesiąca.

Poniedziałek

  • Rosół z makaronem,
  • pierś z kurczaka duszona,
  • ziemniaki puree z koperkiem,
  • kalafior gotowany,
  • sok

Wtorek

  • Krem marchewkowo- pomidorowy lub krem z dyni,
  • panierowany morszczuk,
  • ziemniaki,
  • surówka pekińska,
  • sok

Środa

  • Zupa krupnik z warzywami,
  • pieczywo,
  • sos Bolognese z mięsem drobiowym, pomidorami bez skórki i mozzarellą,
  • makaron penne,
  • ser żółty,
  • sok

Czwartek

  • Zupa ogórkowa zabielana śmietaną,
  • pieczywo drobne,
  • ryż zapiekany z owocami i polewą jogurtową lub bitą śmietanką,
  • sok

Piątek

  • Zupa pomidorowa z ryżem i pietruszką, włoszczyzna,
  • pieczywo,
  • makaron z twarogiem i masłem,
  • sok.

 

JADŁOSPIS II i IV tydzień miesiąca

Poniedziałek

  • Barszcz ukraiński,
  • pieczywo,
  • klopsiki z indyka,
  • ziemniaki,
  • surówka z marchewki,
  • sok.

Wtorek

  • Zupa fasolowa,
  • drobne pieczywo,
  • klopsiki z dorsza w sosie koperkowym,
  • ziemniaki,
  • surówka z kapusty kiszonej,
  • sok.

Środa

  • Zupa krem z białych warzyw z grzankami,
  • Pierogi ruskie polane masełkiem,
  • Sok.

Czwartek

  • Zupa pomidorowa zabielana śmietaną z makaronem,
  • pieczywo,
  • Makaron penne z sosem śmietanowym, piersią z kurczaka posypany pietruszką i żółtym serem,
  • sok.

Piątek

  • Zupa krem z zielonych warzyw, groszek ptysiowy,
  • Kopytka z masełkiem,
  • surówka
  • sok